Blog, Zioła

Rdestowiec japoński – poznaj zalety i wady

Polygonum cuspidatum lub Reynoutria japonica – co powinniście wiedzieć…

Nazywany też rdestowcem ostrokończystym (a w Chinach JHU ZHANG). Jak nazwa wskazuje pochodzi z rejonów Japonii, ale również w Chinach, Korei, Tajwanu. Dziś rośnie w wielu innych miejscach na świecie, też w Polsce.

Wiele osób obawia się rdestowca, gdyż jest bardzo inwazyjny – szybko się rozrasta i narusza strefę roślin, które rosna obok. Wzamian, jego składniki czynne powinny wynagrodzić tym, którzy boją się go.

Wśród nich znajdziemy:

antyoksydanty w formie flawonoidów;

garbniki, które będą działać przeciwbakteryjnie i ściągająco;

związki kumarynowe – przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwobrzęke;

fitosterole, które wyrównają cholesterol, a dodatkowo zadziałają przeciwnowotworowo.

Fitosterole to także aktywacja procesów immunologicznych, antyalergicznych, kolagenotwórczych i kościotwórczych. Motywują organizm do tworzenia elastyny dzięki temu nasza skóra wygląda pięknie. Zregenerują tkankę mięśniową, łączną i nabłonkową. Dodatkowo złagodzą dolegliwości zwyrodniałych stawów. Znajdziemy dzieki nim dużo pierwiastków – żelazo, selen, cynk, miedź i magnez. A najcenniejszym składnikiem jest resweratrol, a ten mocno podziała na wolne rodniki pojawiające się w naszym ciele. Resweratrol to cenna substancja przydatna przy chorobach serca, cukrzycy, boreliozie, łuszczycy, bielactwie, reumatyzmie i artretyzmie, atopowym zapaleniu skóry.

https://pixabay.com/pl/photos/rdest-kwiat-krzew-2730274

Możesz korzystać z każdej części rośliny – liście, młode gałązki, kwiaty, korzenie.

Ja właśnie pozyskałam korzenie (mówi się kłącza), które mają największą moc, rozdrobniłam i ususzyłam.

Arch.własne

Z korzenia/kłącza można przygotować:

  • Napar – 2 łyżki surowca zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć i parzyć przez 30-45 minut. Przecedzić i tak przygotowany napar wypić w 4 porcjach;
  • Nalewka – 1 część korzenia zalać 5 częściami alkoholu 40-50%. Trzymać przez 7-10 dni (a najlepiej 14), przecedzić, zlać do butelki i opisać. Przyjmować 5-10 ml 2-3 razy dziennie w 100 ml wody;
  • Macerat – 1 szklankę korzenia zalać 3-5 szklanek wody w temperaturze pokojowej i zostawić na noc. Przecedzić i trzymać w lodówce. Przyjmować 3×50 ml;

Arch. własne

  • Wino – 1 część korzeni zalać 5 częściami wina. Może być białe lub czerwone. Trzymać przez 7 dni i przecedzić. Przelać do butelki i opisać. Przyjmować 2×15 ml;
  • Ocet – 1 część korzenia zalać 5 częściami octu 5%. Trzymać 14 dni i przefiltrować. Do płukania używać 1 łyżkę na 1-2 szklanki wody.

Henryk Różański podaje przepis na mieszankę przeciwnowotworową i immunotropową:

  • Kłącze rdestowca – 3 części;
  • Ziele glistnika – 2 części;
  • Huba pospolita – Fomes fomentarius – brzozowa, modrzewiowa, wierzbowa lub olchowa (albo włóknouszek Inonotus obliquus) – 2 części;
  • Kora lub gałązki brzozy, albo platanu – 2 części;
  • Ziele lub kwiat wrotyczu – 1 część.

Zioła rozdrobnić, wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 1 szklanką wody, gotować 3-5 minut, odstawić na 40 minut, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 200 ml (w chorobach nowotworowych) lub 1 raz dziennie po 200 ml (w chorobach autoimmunologicznych) przez 1 miesiąc, po 2 tygodniach przerwy kurację powtórzyć.

Wskazania: choroby autoimmunologiczne, fitoterapia nowotworów.

https://pixabay.com/pl/photos/herbata-czajniczek-szklany-dzbanek-5302293

Polecam Wam to ziele; do końca kwietnia możecie nakopać korzeni.

Wasza Goja