Jemioła – magiczne właściwości, które zaskoczą każdego!
Krzewinka Viscum album to wiecznie zielona roślina będąca półpasożytem drzew, zwłaszcza owocowych. Tworzy kulę o średnicy sięgającej nawet 80 cm. Im więcej rozgałęzień posiada tym jest starsza.
Jemioła jest bardzo cennym surowcem zielarskim, pisał o niej już Teofrast, a był uczniem Arystotelesa. Zwróciła na nią uwagę również Hildegarda z Bingen. Pisała ona o różnych właściwościach rośliny w zależności od tego na jakim drzewie rośnie. I tak jemioła z gruszy może poprawić poród, z głogu czy jabłoni leczyć choroby psychiczne, rosnąca na dębie, leszczynie czy lipie odpędzać czary. Hildegarda zalecała ziele jemioły układać obok śpiącego dziecka, co według niej miało zapobiegać złym snom i koszmarom.
Od najdawniejszych czasów jemioła uważana jest za roślinę magiczną.
Wielu z nas przynosi ją do domu podczas Świąt Bożego Narodzenia. Zawiesza się ją wówczas pod sufitem nad stołem lub nad kuchenką dla ochrony domu i domowników przed uderzeniami piorunów, przed pożarami, ale też dla wprowadzenia harmonii w życiu i wzmocnienia miłości. Należy pocałować się pod jej zielem, a związek będzie trwały. Musicie również wiedzieć, że noszona przy sobie wpływa na płodność u kobiet, spokojny sen, ale też sen proroczy. Za jej pomocą można odpędzić zło z domu – wtedy należy palić ją w kadzielnicy. Zasuszone owoce jemioły noszone w portfelu przyciągają pieniądze do właściciela. Zawieszoną jemiołę należy przetrzymać do następnego roku, gdy zamienimy ją na nową. Starą należy spalić.

Jeśli wybierzesz się po jemiołę pamiętaj, aby podczas jej ścinania nie spadła na ziemię, bo wówczas odda swoją energii do ziemi.
Zbieraj całe ziele, a potem oddziel owoce od ziela. Rób to od listopada do początków kwietnia. W innych miesiącach roślina nie ma właściwości leczniczych. Jeśli zależy Ci tylko na zielu to zbieraj w marcu i kwietniu, bo wtedy nie ma już owoców.
Ziele ususz w ciemnym, ciepłym i przewiewnym miejscu lub w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Owoce możesz zamrozić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa i przygotować z nich maść na zewnętrzne guzy nowotworowe, dermatozy, odmrożenia.

Jemioła powoduje regulację ciśnienia krwi, wysokie – obniży, zbyt niskie – podniesie. Korzystnie wpłynie na pracę serca zwalniając jego rytm, a jednocześnie zwiększy kurczliwość serca, rozszerzy naczynia wieńcowe, usprawni krążenie. Przeciwdziała powstawaniu miażdżycy. Jemioła sprawdzi się podczas bolesnych i obfitych miesiączek ponieważ działa rozkurczająco i przeciwkrwotocznie. W czasie menopauzy złagodzi uderzenia gorąca i poty, oddali niepokój i duszności. Doskonale wpływa na układ nerwowy powodując uspokojenie. Pozwoli łatwiej zasypiać i obniżyć stres. Jemiołę można również zastosować w zawrotach głowy, szumach usznych czy zaburzeniach widzenia. Wzmocni działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, zwłaszcza trzustki dzięki czemu można usunąć przyczyny cukrzycy. Poprawi przemianę materii i wyreguluje wypróżnienia. Dawni lekarze zalecali jemiołę do leczenia epilepsji. Viscum stosowana jest w przypadku wielu nowotworów, np. piersi, okrężnicy, trzustki, czerniaka. Jemioła w tych sytuacjach działa silnie oczyszczająco, usuwa toksyny z organizmu i mocno podnosi jego odporność.
Stosowanie jemioły
Herbata
Czubatą łyżkę jemioły zalej 1 szklanka zimnej wody, odstaw do naciągnięcia na 8 – 10 godzin. Po tym czasie przecedź i lekko podgrzej. Pić 3-4 razy dziennie po 100 ml

Ziołomiód
1 łyżeczkę świeżej jemioły zmielić w maszynce do mięsa, zmieszać z 2 łyżkami miodu. Zażywać 3-4 razy dziennie po 1 łyżce.
Nalewka
Pół szklanki suszu z jemioły zalać 400 ml wódki w słoiku. Trzymać przez 14 dni codziennie wstrząsając. Po tym czasie przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 10-15 ml w 50 ml wody.
Macerat olejowy
Pół szklanki ziela zalać 100 ml oleju. Trzymać przez 14 dni, przecedzić. Zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Syrop
Pół szklanki świeżego ziela zalać 200 ml wody o temperaturze pokojowej i odstawić na 12 godzin. Przecedzić i na każde 100 ml maceratu dodać 100 ml miodu. Dobrze wymieszać. Zażywać 3-4 razy dziennie po 30 ml.
Maść
Pół szklanki świeżych owoców jemioły i świeżego ziela (pół na pół) po zmieleniu zalać 50 ml oleju o temperaturze pokojowej; wytrawiać 30 dni w ciemnym miejscu; przefiltrować. Wyciąg olejowy wymieszać z maścią lub kremem Linomag (50 g). Chore miejsce smarować 3-4 razy dziennie.

Zwróć uwagę na jemiołę, bo jak mówi przysłowie
Bez jemioły, rok jest goły.
Pomożesz sobie w wielu dolegliwościach organizmu.
Wasza Goja
Korzystałam z książki Marii Treben „Apteka Pana Boga”, z wiedzy Bogusi Della Porta i Alicji Chrzanowskiej.

